sâmbătă, 4 decembrie 2010

Mingi de foc Naga

Între explicaţiile ştiinţifice şi misterul neexplicat, în fiecare an, în luna octombrie, de-a lungul râului Mekong - în Thailanda (Isan, provincia Nong Khai) şi în Laos (provincia Vientiane), se produce un fenomen straniu numit mingile de foc Naga.

Din adâncimea râului izbucnesc spre cer, până la înălţimi de câteva sute de metri, ca apoi să dispară, bile strălucitoare de foc, având dimensiuni diferite: de la paiete mici până la mingi de baschet. Numărul lor este variabil, fiind raportat la şi între zeci de mii pe noapte.
Savanţii spun că totul se datorează resturilor de pe fundul râului care creează bule de gaze ce ies la suprafaţă. Localnicii însă sunt sceptici în privinţa acestor explicaţii, preferând să păstreze o doză de mister.
Oricum, acest fenomen a devenit un punct de atracţie pentru turişti, mai ales că el a generat şi un festival popular anual.
Altă explicaţie a producerii mingilor de foc Naga
În anul 2002, un program de televiziune din Thailanda, demonstra că mingile de foc Naga erau produse de către soldaţii laoţieni de pe partea cealaltă parte a râului. Această ştire a generat reacţii furioase şi demonstraţii ale sătenilor localnici convinşi că, şarpele Naga sau Phaya Naga, care trăieşte în râul Mekong, este responsabil de mingile de foc.
Fenomenul a suscitat interesul şi producătorilor de film, drept pentru care, regizorul Jira Maligool a produs, în 2002, filmul Mekhong Full Moon.



0 comentarii: